trešdiena, 2021. gada 13. janvāris

Liberālais fašisms

 


 

   Sakarā ar politiski kardinālajiem notikumiem ASV prezidenta vēlēšanās 2020.gada nogalē un vēlēšanu rezultātu vērtējumu XXI gs. sākumā globālo sociālo problēmu analītikā tiek lietots jauns jēdziens – liberālais fašisms. Sastopams tā variants – digitālais liberālais fašisms.

   Jaunajā jēdzienā tiek izmantots kopš XX gs. labi pazīstamais vārds “fašisms” un tā semantiskais aspekts – totalitārs politiskais režīms un ideoloģija. Ar vārdu “liberālais” tiek domāts nekontrolējams, maksimāli brīvs fašisms bez jebkādiem morālajiem, tiesiskajiem, sociālajiem ierobežojumiem. Runa ir par fašismu bez robežām, kad tas ņem vērā un pakļaujas tikai pats savām interesēm, bet nevis sabiedrības, tautas, nācijas, valsts interesēm.

   Jauno jēdzienu izdomāt un pielietot stimulēja kardinālie notikumi vienā valstī. Taču ir pilnīgi skaidrs, ka šī jēdziena lietojumam var būt starptautiskā amplitūda. Kardinālie notikumi ASV radikāli un dziļi atsauksies uz visas pasaules turpmāko dzīvi. Tiekamies ar tehtoniskiem politiskajiem un sociālajiem procesiem, kas attiecas uz “great reset” cilvēces mērogā. Starp citu, fašisma rašanās iespēja ASV jau tika kādreiz apcerēta. Ronalds Reigans 1975.gada 14.decembrī intervijā žurnālistam Maikam Vollesam skaidroja: “Ja fašisms kādreiz parādīsies Amerikā, tad tas būs liberālisma vārdā”. ASV prezidenta pravietiskos vārdus medijos atgādināja XXI gs. janvāra sākumā.

   Liberālā fašisma “vecāki” ir ASV politiskās elites viena daļa. Tā tiek dēvēta par kamarilju – kliķi, kura ar intrigām un nelietīgu rīcību ietekmē valsts virzību. Šīs daļas kodolu veido demokrātiskās partijas vadība, bijušie ASV prezidenti no demokrātiskās partijas, augsta līmeņa gados veci bijušie valsts darbinieki. Tāpēc par liberālā fašisma realizētājiem uzskata gerontokrātiju – vecu cilvēku valdošās aprindas, kuras vēlas nodibināt kvazidemokrātisku diktatūru, gerontokrātiskas oligarhijas tirāniju. Internetā ASV gerontokrātija tiek raksturota ļoti nesaudzīgi: ļoti kreisi, ļoti bagāti, lieli muļķi, ļoti nekaunīgi, ne visai izglītoti, nicina visus, ienīst “grass roots” (zemākos slāņus, kas atbalsta Trampu), domā, ka drīkst darīt visu, ko grib, un arī dara visu, kas ienāk prātā. 

   Taču jaunā jēdziena reputācijā savu artavu ir devuši arī konservatīvie politiskie spēki. Tā, piemēram, konservatīvo spēku tāds pazīstams pārstāvis kā aktieris, Kalifornijas bijušais gubernātors Arnolds Švarcenegers 6.janvāra notikumus pie Kapitolija 10.janvārī publicētā videomateriālā salīdzina ar Kristāla nakti 1938.gadā no 9. uz 10.novembri, kad vācu fašisti sarīkoja ebreju grautiņus. Tagadnes fašisma asociācijas ar pagātnes fašismu liecina par jaunā jēdziena nepieciešamību un terminoloģiskās novitātes organisku atbilstību dzīves reālijām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru