pirmdiena, 2020. gada 2. marts

Noziegumu brīvība



   Vārdi “noziegumu brīvība” ir antitēze, kas veidojas pilnīgi pretēju jēdzienu pretnostatīšanā. Nedrīkst būt noziegumu brīvība – atļauja brīvi izdarīt noziegumus. Iespējams vienīgi pretējais – aizliegums izdarīt noziegumus. Tāda loģika dominē cilvēku apziņā. Cilvēku apziņā tradicionāli neeksistē viedoklis par noziegumu brīvību. Taču tagad zinām, ka tradicionāli neeksistē, taču var būt izņēmumi, noziegumu brīvību pārvēršot par dzīves normu un juridiski leģitīmu sociāli morālo formātu, kā tas pilnā mērā ir noticis pēcpadomju Latvijā. Tā tas ir noticis kriminālajā kapitālismā, kas ir unikāla parādība Austrumeiropā pēc sociālisma sistēmas sagraušanas XX gs. beigās.
   Jēdziens “noziegumu brīvība” radās pirms jēdziena “kriminālais kapitālisms”. To nosacīja kriminālā kapitālisma ūnikums cilvēces vēsturē. Kriminālais kapitālisms terminoloģisko noformējumu ieguva vēlāk nekā tika izdomāts tā specifiskās iezīmes (noziegumu brīvības) terminoloģiskais noformējums. Tas ir nepierasti. Taču tas ir iespējams, tiekoties ar pilnīgi jaunu parādību dzīves īstenībā. Vispirms var uztvert un terminoloģiski noformēt jaunās parādības atsevišķu īpašību un tikai pēc tam kompleksi uztvert un terminoloģiski noformēt visu parādību. Tā tas ir noticis ar kriminālo kapitālismu un tā specifiskāko iezīmi noziegumu brīvību. Jēdziens “kriminālais kapitālisms” pirmo reizi tika lietots 2018.gadā, bet jēdziens “noziegumu brīvība” pirmo reizi tika lietots 2013.gadā. Par noziegumu brīvību pirmo reizi tika rakstīts 2013. gada 24.oktobrī.*
   Noziegumu brīvības pamatā ir iespēja (brīvība) nesodīti pastrādāt tādus noziegumus, kurus vēl nesen neviens normāls cilvēks neuzdrošinājās pastrādāt un par kuru pastrādāšanu agrāk vienmēr tika saņemts sods – tiesā formulēts sods vai sabiedriskais sods. Tas varēja būt publiski atklāts, nepārprotams un nesaudzīgs sabiedrības nopēlums, kā arī kaut kāds sods attiecīgajā profesionālajā vidē - atbrīvošana no darba, profesijas licences anulēšana, darbavietas ētikas komisijas nosodījums u.tml. Tas, pirmkārt.
   Otrkārt, noziegumu brīvība izpaužas nekaunīgā tendencē juridiski aizliegt tādas izpausmes, kuras par juridiski sodāmu noziegumu atzīst tikai viena sabiedrības daļa, bet otra daļa tādējādi to izjūt kā savas brīvības tendenciozu ierobežošanu. Praktiski tas nozīmē, ka tiek pieņemti likumi, kuri ir izdevīgi tikai vienai sabiedrības daļai. Turklāt skaitliski niecīgai sabiedrības daļai un turklāt tādai sabiedrības daļai, kura ar juridiskajiem aizliegumiem cenšas izvairīties no soda par saviem pastrādātajiem noziegumiem. Tādējādi notiek noziegumu leģitimācija – atzīšana par likumīgu. Principā visi zina, ka ir pastrādāts noziegums. Taču tajā pašā laikā juridiski tiek fiksēts, ka tas nav noziegums un to ir aizliegts interpretēt kā noziegumu.
   Kriminālajā kapitālismā visgraujošākā loma ir organizētajai noziedzībai. Tā funkcionē kā sistēma noziegumu brīvības apstākļos. Organizētās noziedzības sistēmiskais raksturs ir sava veida noziegumu brīvības avots. Nav vajadzīga un noderīga tikai Saeimā juridiski iestrādātā noziegumu brīvība. Kriminālā kapitālisma stabilitāti nodrošina arī organizētās noziedzības sistēmiskais raksturs, neļaujot sodīt t.s. sistēmiskos noziedzniekus. Ja viņus sāktu sodīt, tad sabruktu visa sistēma (organizētā noziedzība) un galu galā sabruktu kriminālais kapitālisms kā valstiskuma veids.
  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru